Децентралізація як вона є

Інформаційно-просвітницька кампанія про окремі аспекти адміністративно-територіальної реформи.

Провідний виконавець: РБФ “Резонанс”

Фінансування проекту: програма ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.

Терміни реалізації 16.11.2015 – 16.05.2016

Географія проекту: Жидачівський район Львівської області, Україна

Відповідно до перспективного плану розвитку громад, у Жидачівському районі планується створити п’ять територіальних громад: Жидачівську, Журавненську, Ходорівську, Новострілицьку та Гніздичівську. Результати обговорень територіально-адміністративної реформи у районі продемонстрували, що як депутати місцевих рад, так і мешканці району не розуміють процесів, які відбуваються в ході реформи, та в більшості випадків скептично ставляться до формування нових громад, мотивуючи свою пасивність наявністю більш нагальних потреб.  25 жовтня будуть вибори до місцевих рад. Із попередньої інформації про розвиток виборчої кампанії бачимо, що у депутати планують йти багато людей абсолютно необізнаних із місцевим самоврядуванням та з питаннями адміністративно-територіальної реформи в Україні

Тому метою проекту є забезпечити ефективне проведення децентралізації у Жидачівському районі Львівської області шляхом формування розуміння та позитивного ставлення до адміністративно-територіальної реформи у мешканців району.

Завдання проекту:

1. Сформувати у представників органів місцевого самоврядування Жидачівського району компетенції, необхідні для якісного впровадження адміністративно-територіальної реформи.

2. Підготувати журналістів місцевих ЗМІ, активних дописувачів соціальних мереж Жидачівського району до якісного висвітлення теми децентралізації.

3. Підвищити обізнаність громади Жидачівського району про особливості децентралізації і про можливості для новостворених громад через проведення інформаційно-просвітницької кампанії «Об’єднатися заради громади.

Діяльність за проектом передбачає проведення серії просвітницьких заходів для представників органів місцевого самоврядування та журналістів Жидачівського району Львівської області з подальшим залученням їх до інформаційно-просвітницької кампанії в якості передавачів інформації. Заходи за проектом включають:

1. Проведення чотирьох одноденних семінарів для представників органів місцевого самоврядування усіх населених пунктів району

2. Проведення серії просвітницьких зустрічей для журналістів, блогерів, активних дописувачів соціальних мереж, ЗМІ-фрілансерів району щодо підготовки матеріалів, пов’язаних із адміністративно-територіальною реформою

3. Проведення інформаційно-просвітницької кампанії із залученням учасників семінарів та тренінгу: підготовка та розповсюдження інформаційних буклетів, тематичні публікації у ЗМІ,виступи на місцевому радіо , зустрічі із мешканцями району.

Короткострокові результати: мешканці та представники ОМС Жидачівського району Львівської області зможуть більш осмислено приймати рішення про об’єднання громад, базуючись на інформації, отриманій в ході проекту; журналісти районних ЗМІ та місцевого радіомовлення сформують компетенції підготовки матеріалів, пов’язаних із висвітленням адміністративно-територіальної реформи.

Довгострокові результати: громади Жидачівського району будуть ефективно використовувати можливості, які відкриваються внаслідок проведення адміністративно-територіальної реформи.