Підхід, заснований на правах людини, у змісті та реалізації культурних політик в Україні

Проект сфокусований на розробці ефективних рішень та впровадженні нового підходу до формування і реалізації культурних політик. Ми прагнемо відмежуватися від концепції “підтримки” чи “задоволення культурних потреб”, натомість розглядаючи культурну політику у термінах права, через призму цінностей та принципів прав людини, чітко визначаючи носіїв прав та відповідних носіії обов’язків.

Провідний виконавець: РБФ “Резонанс”

Підтримка проекту: Український культурний фонд.

Терміни реалізації: 01.06.2020 – 30.10.2020

Географія проекту: Україна

Проект має на меті створити підґрунтя для інтеграції підходу, заснованого на правах людини, у процеси розробки та реалізації культурних політик в Україні, через окреслення його основних засад, напрямків впровадження, визначення сфер інтервенції та розробки рекомендацій для ключових зацікавлених сторін.

В рамках проекту буде проведено аналіз відображення підходу, заснованого на правах людини, у культурних політиках та практиках на місцевому рівні. Експерти проекту опрацюють 30 стратегічних документів  – стратегій, політик та програм розвитку культури в ОТГ, а також детально проаналізують практики реалізації таких стратегій в 13 об’єднаних територіальних громадах Львівської, Харківської, Хмельницької та Закарпатської областей. За результатами експертного аналізу будуть розроблені детальні рекомендації щодо посилення відображення підходу, заснованого на правах людини, у стратегічних документах і практиках сфери культури у об’єднаних громадах.

Результатом проекту стане аналітичний звіт, який буде презентовано у жовтні.

Усіх, хто зацікавлений слідкувати за перебігом проекту, хто хоче зрозуміти, чому підхід, заснований на правах людини, став одним із керівних принципів розробки політик, а також тих, хто бажає долучитися до обговорення рекомендацій за темою проекту, запрошуємо підписуватись на тематичну сторінку у Facebook, або слідкувати за новинами на нашому сайті.

Якщо Ви активно залучені до розробки стратегій Вашої громади, та хочете надати документ культурної політики для аналізу і рекомендацій, просимо контактувати з командою виконавців проекту електронною поштою: [email protected].

Український культурний фонд — державна установа створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій.

Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.