Право на освіту: адвокація

Проект спрямований на сприяння виконанню рекомендацій Комітету ООН з прав Право на освіту: адвокаціядитини щодо повноцінної реалізації права на освіту в Україні та впровадження ефективних механізмів його захисту. 

Провідний виконавець: РБФ “Резонанс” 

Фінансування проекту: в рамках проекту «Розвиток громадянського суспільства», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2009-2012рр.

Терміни реалізації: 01.08.2011р. -31.03.2012р. 

Географія проекту: Львівська область, Україна

Метою проекту є формування у громадських активістів та представників районних відділів освіти Львівської області спільного бачення цілей та засобів щодо забезпечення дотримання права на освіту.

Завдання проекту:

  1.  Сформувати у громадських активістів, представників районних відділів освіти та працівників Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (ЛОІППО) спільне розуміння міжнародних стандартів дотримання права на освіту, а також спільне розуміння причин та проявів порушень права на освіту в області.
  2. Сформувати у громадських активістів, представників районних відділів освіти та працівників ЛОІППО розуміння сфери відповідальності, можливостей та ресурсів кожного із секторів у процесі запобігання та усунення порушень права на освіту
  3.  Визначити прийнятні для обидвох секторів способи усунення порушень права на освіту та проаналізувати можливі шляхи взаємодії громадських організацій та районних відділів освіти в частині забезпечення дотримання міжнародних стандартів права на освіту.
  4. Ініціювати планування спільних заходів щодо вирішення проблем із дотриманням права на освіту та сприяти реалізації цих заходів на місцях.
  5. Залучити громадські організації області до реалізації заходів РБФ «Резонанс», спрямованих на забезпечення дотримання права на освіту у Львівській області.

Проект включає проведення 5-денного семінару з питань дотримання права на освіту для працівників районних відділів освіти та громадських активістів Львівської області, підготовка спільного плану дій та робота на місцях по усуненню порушень. До підготовки спільних планів дій та безпосередня реалізація заходів на місцях залучаються консультанти з числа виконавців проекту. За результатами проекту проведена конференція за участю представників донорських організацій, стратегії яких передбачають підтримку локальних ініціатив.

Цільова аудиторія: громадські активісти та працівники районних управлінь освіти із 9 районів Львівської області, 2 міст обласного підпорядкування та м. Львова (територія проведення моніторингу дотримання права на освіту у 2010-2011рр.)

Результати проекту: усунення частини порушень права на освіту, виявлених в ході попереднього моніторингу; налагодження взаємодії між громадськими активістами та працівниками районних відділів освіти в 9 районах та 3 містах Львівської області.