Активні вчителі, активні школи, активне громадянське суспільство

Проект спрямовано на розвиток громадянської освіти, розвиток громадянського суспільства, зміцнення демократії та прав людини.

Організація-виконавець: Суспільно-просвітницьке Товариство допомоги потерпілим та неповносправним «Едукатор» (м. Ломжа, Польща)

Фінансування проекту: Міністерство закордонних справ Республіки Польща в рамках програми технічної допомоги для країн періоду трансформації.

Терміни реалізації проекту: 15.06.2005 – 31.12.2005

Географія проекту: Україна, Польща

Проект має на меті:

– Стимулювання активності в середовищі вчителів та мотивація їх до співпраці з місцевими громадамиж

– Перетворення шкіл на центри місцевої активності, що діють на благо місцевих громад, посилення їх суб’єктності та

– Побічно / через постійний вплив викладачів / формування проактивного ставлення молоді до прийняття цінностей демократичного громадянського суспільства та прав людини, стимулювання соціальної активності молоді.

В рамках проекту буде підготовано велику групу / 100 / вчителів з усієї України / із сіл та малих міст / до:

– сучасного викладання прав людини в школах,

– анімації діяльності студентів для місцевого середовища,

– перетворення шкіл на центри місцевої активності.

25 соціальних регіональних молодіжних центрів підтримуватимуть діяльність цих вчителів; до їх обов’язків входить активізація місцевих товариств, розвиток волонтерства, вирішення місцевих проблем за участю місцевих громад/.

Заходи за проектом включають:

1. цикл семінарів для 5 груп вчителів (по одному в кожній з цільових областей), на яких було розглянуто питання філософії прав людини, демократії і громадянського суспільства, прав дитини, шкільного самоврядування, сучасні методи викладання прав людини в школі і методи підготовки громадянських проектів.

2. серію навчальних заходів учасниками семінарів на місцях  – акції, конкурси, інші місцеві ініціативи.

3. підготовка та поширення фільму про діяльність «Едукатора», польський досвід формування центрів громадянської активності і програмах розвитку місцевих громад в Польщі.

4. 8-денна навчальна поїздка авторів 20 кращих робіт до Польщі. В рамках поїздки учасники ознайомляться з діяльністю центрів місцевої активності в Польщі та матимуть можливість обмінятися досвідом по реалізації громадянських проектів із польськими колегами.

5. підготовку та видання методичних матеріалів в друкованій версії і на CD.

6. проведення по одній 2-денній зустрічі з учасниками проекту в кожній з областей для обміну досвідом і підготовки спільної програми співпраці.