ППЛ в культурних політиках: факти та оцінки

Продовжуємо інформувати про результати дослідження «Підхід, заснований на правах людини, у змісті та реалізації культурних політик в Україні», що реалізується за підтримки Українського культурного фонду. У липні ми дослідили бачення стану відображення підходу, заснованого на правах людини, представників об’єднаних територіальних громад 4 областей України: Львівської, Харківської, Хмельницької та Закарпатської, а також окремих експертів.

Питання стосувалися:
– стану формування стратегій культурної політики,
– визначення пріоритетних напрямків реалізації культурних прав людини,
– стану реалізації підходу, заснованого на правах людини, в культурному житті ОТГ.

Який метод ми обрали?
Ми провели 30 глибинних інтерв’ю з релевантними стейкхолдерами.
Цей метод обрано для того, що тема культурної політики є відносно новою і унікальної для новостворених територіальних об’єднань. Для нас важливо почути якісну інформацію від тих людей, які її творять. Тому метод глибинного інтерв’ю забезпечить нас унікальною і цікавою інформацією.

Кого ми опитували?
Керівників ОТГ, активістів ОТГ, Культурні операторів, Громадські організації, які працюють з ОТГ в напрямку розробки стратегічних документів, представників МКІП та донорських структур, які працюють з ОТГ в напрямку розробки і впровадження політик та стратегій. Про Український культурний фонд також не забули

Чому саме така вибірка?
Саме ці категорії відповідальні за творення якісної культурної політики в Україні та усіх стратегічних документів. Ми прагнемо, отримати такі результати, які будуть максимально об’єктивними, а рекомендації, які ми сформуємо будуть корисними усіх залученим сторонам.

Аналіз програмних документів ОТГ виявив декілька тенденцій:

  • в документах політик переважно дається оцінка потреб інституцій, а не людей;
  • розгорнута оцінка ситуації та, опосередковано, потреб міститься лише у довгостроколих стратегіях та програмах соціально-економічного розвитку. В культурних політиках вона практично не представлена;
  • аналіз ситуації проводиться виключно інструментом SWOT-аналізу.

При усій популярності SWOT-аналізу у процесах стратегічного планування, його недолік полягає власне у неможливості оцінити потреби цільових груп. Альтернативними до SWOT-аналізу інструментами є мета-план, NOISE, “Персона” з інструменту Design Thinking та інші.