Молодь на ринку праці: виклики та перспективи. Погляд експертів по роботі з молоддю.

Молодь на ринку праці: виклики та перспективи. Погляд експертів по роботі з молоддю.16-17 червня у Львові відбулася експертна зустріч в рамках проекту “Містки до можливостей (ENpower)”, що реалізується міжнародним консорціумом організацій з України, Польщі, Румунії та Норвегії та співфінансується з коштів Європейської Комісії в рамках програми Еразмус+ (КА2 – Співпраця для інновацій та обмін кращими практиками – Посилення спроможності у сфері молоді).

Під час зустрічі представниМолодь на ринку праці: виклики та перспективи. Погляд експертів по роботі з молоддю.ки бізнесу, закладів освіти та громадських організацій, які працюють з молоддю, проаналізувати загальну ситуацію щодо молодіжного працевлаштування, а також виклики, які виникають перед молодими людьми, які намагаються знайти першу роботу чи розпочати власний бізнес, а також роботодавцями, які працевлаштовують молодих людей без досвіду роботи.

Зокрема, серед викликів, які постають перед молодими людьми в Україні, коли вони намагаються знайти роботу, експерти зазначили низький рівень компетенцій (відсутність досвіду роботи, часта і легка зміна місця роботи, невміння працювати в команді, відсутність навичок самопрезентації, завищені або занижені особисті очікування, невміння визначити наявність компетенцій та сформулювати їх, невідповідність компетенцій, що надають у вузі, реальному життю, що означає необхідність перевчатися), безпорадність, б боязнь вийти із зони комфорту, страх перед змінами, стереотипне мислення, незнання своїх прав, труднощі у поєднанні роботи і навчання, а часом – сім’ї.

Молодь на ринку праці: виклики та перспективи. Погляд експертів по роботі з молоддю.
В той же час, роботодавці, які працевлаштовують молодих людей, стикаються з такими викликами, як безініціативність молодих людей, бажання керуватися чужим досвідом, нерозуміння потреб, стилю мислення молоді, юнацький максималізм, завищені очікування молодих людей, неготовність молоді змінюватися, невміння працювати в команді, недостатня кваліфікація, великі видатки на “вирощування” працівника, небажання молодих людей затримуватися на одній роботу, брак практичних навичок, орієнтація на статус у дипломі, а не на реальні вміння, що зумовлює необхідність наставництва та скеровування працівника. Водночас, відзначаються і правові аспекти, зокрема складність офіційного працевлаштування молодих людей до 18 років, розмежування між поняттями “практика” та “стажування” в українському законодавстві, швидка зміна законодавства та нормативно-правової бази тощо.

Молодь на ринку праці: виклики та перспективи. Погляд експертів по роботі з молоддю.
Все частіше молоді люди замислюються над тим, щоб започаткувати власний бізнес. Однак, і тут їх переслідують виклики: відсутність критичного мислення, невміння працювати з прибутком, відсутність менеджерських навичок, невміння складати бюджет /бізнес-план, відсутність ідеї, страх невдачі, спрощене бачення ринкових процесів, негнучкість, незнання ринку, страх перед ризиком, відсутність стратегічного мислення, неготовність до відповідальності. В умовах ринкової конкуренції молоді люди демонструють невміння розмежовувати друзів та партнерів, відсутність культури попередження бізнес-конфліктів, відчувають недовіру до молоді з боку дорослих партнерів та клієнтів і нездорову конкуренцію, відсутність потрібних контактів, недостатність стартового капіталу, невміння будувати партнерство та інше.

Як можна побачити, багато викликів детерміновані структурно, культурно, політично чи економічно. Програма менторської підтримки, яка розробляється в рамках проекту ENpower, адресована до викликів, пов’язаних із знаннями, навичками та ставленнями молодих людей. Крім того, програма менторської підтримки має на меті підтримати роботодавців в частині кращого розуміння молодих людей та надання їм можливості допомогти молодим людям сформувати ті специфічні знання та навички, які роботодавці очікують від своїх майбутніх працівників. Програма також спрямована на те, щоб допомогти молодим людям краще пристосуватись до невідомого і незрозумілого для них ринку праці.

Детальніше з матеріалами програми можна ознайомитись за адресою: https://enpower.yourkite.org/.
Слідкуйте за нашими новинами в мережі.

Довідка:
Проект “Містки до можливостей: крос-секторна ініціатива з підтримки молодих людей у пошуку роботи та розвитку молодіжного підприємництва” (Проект ENpower) співфінансується Європейською Комісією через Виконавчу Агенцію з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури в рамках програми Еразмус+, компонент КА2 – Співпраця для інновацій та обміну кращими практиками – посилення спроможності у сфері роботи з молоддю та фінансується з коштів Європейського Союзу.

Виконавець проекту – Регіональний благодійний фонд “Резонанс”.
Партнери проекту:
• Фундація “Даніс (Fundatia Danis pentru Dezvoltare Manageriala, Румунія)
• Norsensus Mediaforum (Норвегія)
• Фундація активних ініціатив розвитку (Fundacja Aktywnych Inicjatyw Rozwoju, FAIR, Польща).