Проект ENpower: інтерв’ю з експертом

Проект ENpower: інтерв'ю з експертомПублікуємо інтерв’ю Проект ENpower: інтерв'ю з експертомз Паулою Будін – експертом проекту “Містки до можливостей  (ENpower )”. Довідка: Паула Будін – голова відділу програм і досліджень фундації Danis (Клуж-Напока), спеціалізується у сферах освіти з підприємництва, консультування з питань кар’єри і стажувань, програм менторської підтримки молодих людей. Асоційований викладач найбільшого університету Румунії – “Babeș-Bolyai” University, Клуж-Напока, Румунія.

Фундація “Даніс” реалізує програму стажувань та менторської підтримки для студентів Клужа вже 12 років. Розкажіть, як все починалося?

Клюж – це місто, в якому щороку навчається близько 90 000 студентів, а також це місто, яке зацікавлене в утриманні освіченої робочої сили після закінчення навчання. Тому ми вирішили зосередити нашу програму на підтримці студентів університету в отриманні досвіду роботи та у виконанні зобов’язань перед містом, яке прихистило їх щонайменше на 3-5 років. Більше того, ми сфокусувались на програмі стажувань в основному в приватному секторі, для того, щоб мати можливість фінансово підтримати програму – компанії з самого початку виявляли своє зацікавлення в підтримці програми і студентів як діяльності у сфері соціальної відповідальності бізнесу, а також як стратегію людських ресурсів та брендування роботодавця. Ми починали програму в часи, коли не було публічних фінансів, доступних для таких можливостей для молоді, для підвищення їхніх шансів на ринку праці, тому компанії стали природніми донорами таких програм, як тільки ми зблизились із ними.

Розкажіть детальніше про програму “Стажування у Клужі”.

Стажування у Клюжі – це місцева програма, заснована у 2006 році Фундацією “Даніс” у партнерстві із Студентською бізнес-асоціацією в Клюж-Напока (Румунія). В рамках цієї програми Фундація “Даніс” підтримує та заохочує студентів університету знайти себе у житті, навчитися відповідальності перед собою та перед іншими через якісні, прозорі та справедливі стажування. Основна роль Фундації “Даніс” полягає в тому, щоб налагодити зв’язки між студентами та місцевими організаціями і надати молодим людям шанс розвиватися професійно, із підтримкою професіоналів з місцевих організацій, в основному бізнесу, але також і НУО. Основні обов’язки Фундації “Даніс” полягають у наступному: ідентифікувати місця для стажування в місцевих компаніях та НУО; зробити промоцію позиції на стажування та приймаючої організації серед студентів університету; відібрати інтерніс з-посеред студентів, які звернулися в програму; провести орієнтаційні тренінги для студентів, а також підготувати менторів з приймаючих організацій; підтримувати студентів та менторів під час впровадження програми; проводити моніторинг та оцінку програми, а також надсилати фінальні звіти до усіх зацікавлених сторін.

Програма організовуєтсья двічі на рік, весною та восени, та адаптована до структури академічного року. Пропонуються 6-тижневі чи 12-тижневі стажування, під час яких студенти працюють максимум 20 годин на тиждень, поглиблюючи свої знання, отримані у школі, та розвиваючи робочі навички. За 12 років роботи програми, фундація “Даніс” підтримала більш ніж 1300 студентів у їхньому професійному розвитку, налічуючи партнерство з більш ніж 80 компаніями та НУО в місті. Більше інформації про програму можна знайти за адресою: www.internshipcluj.ro.

А чому це цікаво для бізнесу?

Програма менторської підтримки приносить компаніям додаткові нематеріальні цінності. Це прямий доступ до потенційних майбутніх працівників компаній, покращення іміджу компанії та бренду роботодавця в громаді, підготовка інтернів в частині конкретних навичок, зменшення видатків компанії на тренінги для стажерів чи потенційних майбутніх працівників. Стажери переважно виконують завдання, на які бракує часу штатним працівникам, але які є важливими для безперебійного функціонування бізнесу. Окрім того, це ефективна та безпрограшна можливість для бізнесу продемонструвати корпоративну соціальну відповідальнчсть, а також “прокачати” навички працівників компаній – менторів, які працюватимуть із стажерами. Ментори проходять у нас підготовчі сесії, спрямовані на посилення їхньої мотивації до роботи та прихильності до своїх роботодавців, а також отримання знань та навичок з лідерства, менторства чи коучингу. Зрештою, це малозатратна та малоризикована можливість дізнатися більше про нове покоління та допомогти молодим людям здобути ті специфічні знання та навички, які від них вимагатимуть майбутні роботодавці.

Коли ви запустите свою програму, ви побачите, що компанії також шукатимуть можливостей зв’язатися з вами та пропонуватимуть співпрацю. Як тільки вони побачать свій інтерес у програмі, вони будуть готові співпрацювати з вами.

Як молоді люди дізнаються про вашу програму?

Коли ми починали програму “Стажування у Клюжі” у 2006 році, єдиними методами, які ми вважали ефективними тоді для промоції програми були: розсилки електронних листів/поштові групи (такі як групи в Yahoo), що координувалися студентськими асоціаціями; пряма підтримка від викладачів університетів, відповідальних за обов’язкову студентську практику; та друковані плакати, понад 1000, які розклеювались у важливих для студентів районах міста, таких як район гуртожитків чи входи до основних корпусів університетів.

Зараз справи пішли трохи інакше. Ми все ще отримуємо допомогу від студентів університетів та головних секретаріатів шкіл, а також допомогу від студентських асоціацій, але ми багато використовуємо соціальні мережі, і зараз вони стали основним комунікаційним та промоційним каналом програми. Програма має окрему сторінку у Facebook, ми також використовуємо Facebook-сторінку організації, і окремі наші працівники є членами студентських Facebook-груп (у нас є Facebook-групи студеньків, які живуть у різних гуртожитках, Facebook-групи студентів окремих шкіл, Facebook-групи, спрямовані на стажування та роботу тощо). Ми також використовуємо платні оголошення у Facebook та Instagram. Приблизно 90% аплікацій сьогодні приходять з лінків Facebook.

Як ви думаєте, чи можлива реалізація такої програми в Україні?

Ми б не почали цей проект, якби не вірили в успіх. Звичайно, є перешкоди, особливо законодавчі. В Україні розрізняють поняття “практика” та “стажування”, і нам потрібно допомогти роботодавцям, неурядовим організаціям та інституціям знайти таку модель, яка буде зручною для всіх. Над цим ми і працюємо разом з партнерами проекту.

Розмовляла: Олена Грабовська

 

Довідка:

Проект “Містки до можливостей: крос-секторна ініціатива з підтримки молодих людей у пошуку роботи та розвитку молодіжного підприємництва” (Проект ENpower) співфінансується Європейською Комісією через Виконавчу Агенцію з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури в рамках програми Еразмус+, компонент КА2 – Співпраця для інновацій та обміну кращими практиками – посилення спроможності у сфері роботи з молоддю та фінансується з коштів Європейського Союзу.

Виконавець проекту – Регіональний благодійний фонд “Резонанс”.

Партнери проекту:

Фундація “Даніс (Fundatia Danis pentru Dezvoltare Manageriala, Румунія)

Norsensus Mediaforum (Norsensus, Норвегія

Фундація активних ініціатив розвитку (Fundacja Aktywnych Inicjatyw Rozwoju, FAIR, Польща).