Друга хвиля семінарів про децентралізацію у Жидачівському районі

10-12 березня 2016 року відбулись чергові семінари в рамках проекту «Децентралізація як вона є: інформаційно-просвітницька кампанія про Друга хвиля семінарів про децентралізацію у Жидачівському районіокремі аспекти адміністративно-територіальної реформи» Регіонального благодійного фонду «Резонанс» здійснюється в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.

Семінар для депутатів міської та районної ради пройшов у Жидачеві 10 березня. Під час семінару точилися гострі дискусії з приводу розподілу повноважень після закінчення адміністративно-територіальної реформи та готовності новостворених об’єднаних громад укомплектувати кваліфікованими кадрами місцеві ЦНАПи та органи місцевого самоврядування. Учасники, зокрема, звертали увагу на неврегульованість процедур, пов’язаних із наданням освітніх та медичних послуг, а також шляхів фінансування об’єднаних територіальних громад.

Продовження розмови про джерела фінансування мало місце 11 березня під час семінару у смт Журавно, в якому взяли участь представники селищної ради, сільські голови довколишніх сіл та представники громадських організацій і активу селища. Учасники стверджували про надмірний податковий тягар, який лежить на місцевих громадах, та на неготовності приймати непопулярні рішення на місцевому рівні. Найбільш активні учасники заявляли, що непопулярні рішення (як-от введення податку на нерухомість) повинні прийматись на центральному рівні, оскільки подібні рішення на місцевому рівні викличуть бурю незадоволення, яка може принести як іміджеві втрати, так і втрату особистих контактів.

12 березня відбувся семінар із стратегічного планування у Новострілищанській об’єднаній територіальній громаді. Учасників привітала голова Галина Козир, яка наголосила на необхідності долучати мешканців до процесів управління громадою. Експерти проекту Юрій Вдовенко та Оксана Полівчак обговорили з активістами громади можливі перспективні напрямки розвитку, підготували карту бізнес-ніш, розглянули потенційні переваги і загрози роботи у кожній із них.

В найближчих планах команди виконавців проекту – проведення двох прес-клубів для журналістів та блогерів Жидачівського району, а також двох інформаційних велопробігів до новостворених об’єднаних громад. Слідкуйте за нашими новинами.