Відбувся перший прес-клуб в рамках проекту “Децентралізація як вона є”

15 грудня в приміщенні Жидачівського Центру дітей та молоді відбувся перший прес-клуб на тему: “Чи стане громада господарем своєї території: оцінюємо шанси для Жидачівщини”. За допомогою інструменту фасилітації “Квітка лотоса” журналісти та блогери розбирали складові поняття “децентралізація” та їх атрибути.

В ході обговорення учасники виділили п’ять сфер, в яких відкриваються нові можливості для об’єднаних громад. Підсумковим меседжем стало гасло: «Хочеш? Старайся, і будеш мати!», слідування якому, на думку учасників, дасть краще облаштовану територію, чисте довкілля, добру освіту, посилення громадянської освіти через навчання та тренінги, розвиток соціального підприємництва і самореалізації, економічний розвиток, залучення інвестицій, подолання безробіття.

Наближення послуг до людей, як друга можливість, що дає децентралізація, означатиме розвиток підприємництва, вплив на надання послуг, прозорість, підвищення якості послуг, розвиток компетенцій членів громади для самостійного вирішення питань, які вимагають контактів з органами влади, економію часу.

Розвиток території, як прямий наслідок адміністративно-територіальної реформи, дозволить розробити такі важливі для подальшого розвитку атрибути, як бренд, інвестиційний паспорт та ін., запровадити принцип «єдиного вікна», підвищити економічну привабливість території, забезпечити зайнятість населення, підвищити його добробут.

Децентралізація напряму сприятиме розвитку громадянського суспільства, що забезпечить підвищення активності членів громад та розвиток у них критичного мислення, гарантуватиме вплив громади на прийняття рішень та розуміння нею процесів, що відбуваються, а також забезпечити прозорість влади та залучити додаткові ресурси.

Дякуємо журналістам і блогерам за співпрацю та сподіваємось на подальшу співпрацю.

Підтримка проекту «Децентралізація як вона є: інформаційно-просвітницька кампанія про окремі аспекти адміністративно-територіальної реформи» Регіонального благодійного фонду «Резонанс» здійснюється в рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом громадянського суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.