Звернення до Координатора ОБСЄ в Україні з приводу виходу в світ посібника “Права людини для дітей”

Шановна пані Координатор,

Ми, представники громадських організацій України, які працюють у сфері навчання правам людини, звертаємось до Вас із закликом сприяти негайному призупиненню розповсюдження посібника “Права людини для дітей”, розробленого Координатором проектів ОБСЄ в Україні у співпраці із Міністерством юстиції України в рамках проекту “Підвищення рівня правової обізнаності про права людини та механізми їх захисту”.

Ми усіляко вітаємо діяльність Координатора проектів ОБСЄ в Україні, спрямовану на розвиток освіти з прав людини в Україні, зокрема програми для дітей. Однак, на нашу думку, згаданий посібник формує викривлене розуміння прав людини, несе загрозу можливостям їх ефективного захисту, що в довгостроковій перспективі може привести до цілковитого руйнування культури прав людини у нашій країні.

Наше занепокоєння викликане невідповідністю підходу, представленого  у посібнику, до підходу, що базується на правах людини. Окрім того, в посібнику міститься ряд системних змістовних та методологічних помилок, а саме:

  1. Невідповідність обраного підходу та методології проблематиці прав людини
  2. Перенесення базових принципів прав людини у сферу невизначених стандартів;
  3. Представлення викривленого підходу до визначення кола суб’єктів, що несуть відповідальність за порушення прав людини;
  4. Формування стереотипів та упереджень;
  5. Викривлена інтерпретація змісту окремих прав людини;
  6. Невідповідність контенту пропонованих вправ декларованим навчальним цілям;
  7. Невідповідність контенту віку дитини;
  8. Відсутність простору для критичної рефлексії.

Нам відомо, що на основі даного посібника планується проведення тренінгів для тренерів в Україні. У зв’язку із цим ми звертаємось до Вас із закликом призупинити поширення вказаного посібника та провести всесторонню оцінку його змістовного та методичного наповнення до початку тренінгового компоненту проекту. Посібник “Права людини для дітей” потребує суттєвого доопрацювання і перегляду змістовного компоненту. Ми рекомендуємо залучити до цієї роботи спеціалістів з навчання правам людини, розробки навчальних програм і методичних рекомендацій, які представляють як формальну освіту, так і сектор неурядових організацій.

Аргументи щодо нашої позиції представлені в додатку до цього листа.

З повагою,

Олена Грабовська, Регіональний благодійний фонд “Резонанс”. E-mail: [email protected]

Марія Ясеновська, Харківська обласна фундація “Громадська Альтернатива”. E-mail: [email protected]

Олена Волочай, громадська організація “За професійну допомогу”. E-mail: [email protected]