Презентація проекту “Все ще повертаючись до Криму” пройшла в Червонограді

Учасниці проекту Ангеліна Бірук, Марта Озга, Анастасія Дячук та Мар’яна Бубало разом з місцевим координатором Наталкою Костишин провели інформаційну сесію за результатами творчої майстерні в Криму. Ось відгуки учасників сесії:

Бахурська Христина, учениця 9-А класу

Мені дуже сподобалась презентація про Крим. Я побачила велику кількість цікавих світлин, дізналась багато про життя кримських татар, не лише як про воїнів, а й як про людей з нелегкою долею, які пережили багато страждань. Ми також побачили фото з національним одягом кримськотатарського народу. На мою думку, презентація була такою ж цікавою та захоплюючою, як і сама подорож, у якій відкривається краса Криму та його мальовничі краєвиди.

Вдонос Леся Василівна, вчитель історії

Цікавою з історичної точки зору була створена презентація ученицею 10-Б класу Бірук Ангеліною, в якій вона розповіла про виконану нею роботу у рамках проекту «Все ще повертаючись до Криму». У доступній та зрозумілій формі, цікаво та неординарно представила матеріали про дослідження депортації кримськотатарського народу, його побуту, життя та звичаї. Діти із захопленням спостерігали за світлинами, на яких була відображена подорож на гору Мангуп та у поселення Ходжа-Сала. Як очевидець національного кримськотатарського свята Хидирлез учениця передала всю трагедію депортації та єднання нації після багатьох десятиліть геноциду.

Мельник Галина Федорівна, вчитель української мови

Питання топонімії завжди було актуальним як для історії, так і для мови. Презентація Бірук Ангеліни ще раз підтверджує думку про те, що в Україні є ще багато нерозгаданих таємниць щодо власних назв, особливо у Криму. Велика пошана і хвала тій нації, котра пори всі випробування долі, депортацію, багаторічне забуття, викорінення усього кримськотатарського заявляє про себе на повні груди і вимагає повернення історичної справедливості. Повернення історичних назв – ознака ліквідації геноциду. А для України це стане відродженням історичної сутності. Україна зацікавлена в мирному існуванні різних національностей на своїй території, то необхідно також повертати і історичну пам’ять.

Вітаємо команду з Червонограда та чекаємо на подальші новини!