Лариса Овчаренко: Як багато, виявляється, ми не знали

29 червня в Піщанській гімназії відбулася презентація, що мала на меті ознайомити гімназистів з історією кримських татар, їхньою культурою, побутом та традиціями. Презентація передбачала коротку історичну довідку про депортацію 1944 року, перегляд фільму про культуру та звичаї кримських татар і вікторину за його матеріалами. Потім були дискусійні колективні роздуми про сучасні проблеми кримськотатарського народу, зініційовані координатором Євроклубу з Кременчука Олегом Овчаренком.

У презентації взяли участь учні 9-10 класів, учасники пришкільного табору праці та відпочинку «Умілі руки» . Вони були вражені історичною правдою, тому що багато хто з них чув суперечливу інформацію стосовно древньої історії, депортації 1944 року, а також сучасних проблем. «Я навіть не підозрював, що питання про депортацію та повернення кримських татар на історичну Батьківщину стоїть так гостро. Важко уявити, що люди повертаються, а їм немає де жити, і їхня мова може зникнути», – говорить Кулинич Єгор.

А вчителька, Лепська Ольга Василівна, зауважила: «Добре, коли створюються такі проекти та проводяться інформаційні презентації. Всі ми прийдемо сьогодні додому та обов’язково розкажемо про почуте своїм сім’ям».

Всі, без виключення, погодились, що кримськотатарський народ після депортації знайшов у собі сили відродити традиції, культуру, побут, які мають свій колорит, багатство та незрівнянну красу. Перегляд фільму поповнив знання учнів, що дало змогу активно провести вікторину.

А на завершення всі охоче дегустували запашний кримський чай та обговорювали презентацію, яка всім сподобалась.